Binnen de individuele therapie wordt gewerkt vanuit het idee dat ieder mens het vermogen heeft het leven vorm te geven in overeenstemming met zijn eigen wensen en behoeften. Veelal leren we op jonge leeftijd af om onze eigen impulsen te vertrouwen en ontwikkelen we aangepast gedrag waarmee we dan wel maatschappelijk geaccepteerd worden, maar onze eigen behoeften frustreren en soms uiteindelijk zelfs het contact er mee verliezen.
Binnen de sessies werken we ervaringsgericht en onderzoeken we hoe en wanneer je stopt met jezelf te ondersteunen en je begint aan te passen, of je omgeving manipuleert om te zorgen dat deze aan je verwachtingen gaat voldoen. Hierdoor creëer je namelijk een afhankelijkheid waardoor je uiteindelijk vaak weer in de zelfafwijzing terecht komt. Door gewaarzijn te ontwikkelen rond je gewoontes en automatismen je uiteindelijk meer vrijheid om te kiezen wat bij jou past.
Individuele therapie zet je in je kracht zonder je gevoelens te hoeven onderdrukken of jezelf te overschreeuwen. Dat wordt vooral gedaan door te kijken naar wat er zich in de ervaring, in het “hier en nu”, aan dient. Dit in tegenstelling tot het “toen en daar” en het ”praten over” gevoelens waarmee je de ervaring, maar ook het herstel vermijdt.
Hierdoor blijft de therapie levendig en ontdek je meteen welke zaken nog onaf zijn. Door te experimenteren met nieuwe mogelijkheden of gedrag kun je alternatieven ontwikkelen met betrekking tot het ondersteunen van je eigen behoeften.